За какво е полезен белият равнец?

За какво е полезен белият равнец?

Белият равнец е сред най-познатите и разпространени в световен мащаб билки. Той представлява покрито със сиви власинки тревисто растение, което достига височина около метър. Полезните свойства на белия равнец са познати на човечеството от дълбока древност.

Още през 4 век лекарят Марцелус Емпирикус е препоръчвал белия равнец при кръвотечения от носа. През Средновековието белият равнец е сред най-отглежданите от доминиканците и бенедиктините лечебни растения, които са произвеждали от него сок от бял равнец против стомашни проблеми и камъни в бъбреците.

Билката е известна със своите противовъзпалителни, обезболяващи, противобактериални и успокояващи свойства при външно приложение.

Чаят от бял равнец оказва благотворно действие върху апетита и стомашната секреция, той може да се използва като антиспазмолинично и тонизиращо средство. Често се прилага като седативно средство при жени в климактериум, при бяло течение, при менструални проблеми, както и като ефикасно кръвоспиращо средство.

Смята се, че чаят от бял равнец притежава болкоуспокояващ ефект, препоръчва се ежедневната му употреба от хора, които имат проблеми с жлъчката или страдат от чернодробни инфекции. Отварата от бял равнец може да се използва за гаргара при възпаление на устната лигавица и кървене на венците.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати