Ако искате да разберете каква е разликата между двете италиански сирена - Грана Падано и Пармезан, то тогава прочетете този съвет до края.
Разлики между сирената Грана Падано и Пармезан
- Първата разлика между тези две сирена е в това какво количество от тях се произвежда. Сиренето Грана Падано се произвежда много по-голямо количество, от тази, в която се произвежда Пармезанът. Затова цената му е по-ниска от тази на Пармиджано Реджано. Годишно от Грана Падано се произвеждат около 4 800 000 пити, а от Пармезан, едва 3 400 000. Това прави сиренето Грана Падано едно от най-произвежданите в Италия;
- Друга разлика между двете сирена е в начина на отглеждане на кравите, от които се взима мляко за тяхното производство. Кравите се отглеждат на различни места и се хранят с различна храна, от което следва да се заключи, че двата вида сирене имат различен хранителен състав. А това е много важно, когато става дума за произвеждане на сирена. В резултат на различната храна на кравите, се получава и различен вкус на двата вида сирене. Вкусът бива повлиян и от това къде и колко отлежава даденият вид сирене. Вкусът се влияе също и от времето в годината на производство. Кравите, чието мляко се използва за направата на Пармезан, се хранят само с трева, те не трябва да консумират фураж, който е ферментирал и с висока влажност;
- Кравите, от които се дои мляко за направата на Пармезан, трябва да бъдат издоявани два пъти - сутрин и вечер. Млякото трябва да се поддържа с температура 18°C, не бива да е по-ниска. Също така млякото трябва да бъде занесено в мандрата най-късно до 2 часа, след като е била издоена кравата. Тази температура е много важна за мезофилните млечни бактерии, които помагат на сиренето да узрее;
- Кравите, от които се взима мляко за направата на Грана Падано, също трябва да се доят два пъти през деня, но с тази разлика че то трябва да отиде в мандрата едва 24 часа, след като е било издоено. Неговата температура трябва да е под 8 °C;
- Разлика между Пармиджано и Грана Падано има и в състава на двете сирена, а именно:
- За направата на Пармезан не е позволено да се използват консерванти, но за направата на Грана Падано те са позволени. Най-честият консервант, който се използва, е лизозим;
- Грана Падано се прави изцяло от мляко, което е частично обезмаслено и съответно съдържа по-малко мазнини отколкото Пармезанът, който се прави от смесване на пълномаслено и такова, което е обезмаслено;
- Разлика между двете италиански сирена има и в зреенето - Сиренето Грана Падано узрява по-бързо и има три етапа, през които зрее;
- За узряването на Пармезана са необходими минимум 12 месеца, а сортовете, които са по-стари - около 36 месеца. Всяко едно сирене, което е по-старо от 2 години, се нарича Stravecchio. А това е още една причина Пармезанът да е по-скъп от Грана Падано;
- Разлика между двете сирена има и в техните вкусови качества - За всички видове сирена вкусът е различен, затова е трудно да бъдат сравнявани. Крави, които се хранят в по-свеж и дъждовен климат, правят по-меко, изчистено и ароматно сирене, от онова, което е направено в долините. Пармезанът е с доста по-силен, по-изразен и по-солен вкус, а вкусът на Грана Падано е по-мек и по-фин вкус.
И двете сирена обаче може да използвате в рецепти като:
- Лазаня;
Коментари