Морковите са изключително вкусни зеленчуци, които се консумират с удоволствие от малки и големи както сурови, така и печени, варени, задушени или под формата на пюре от моркови. Морковите притежават отлични хранителни, вкусови, диетични и дори лечебни свойства,които са били открити още от древните гърци.
Хипократ е предписвал морковите като природно болкоуспокояващо и противовъзпалително средства, както и като лекарство срещу кашлица, кокоша слепота и кръвоизливи.
Но какво прави морковите толкова уникални? Тези оранжеви зеленчуци съдържат инвертна захар, пектин и лецитин. Но главното достойнство на морковите са витамините – основно каротин (провитамин А), витамини B1, B2, PP и C.
В тях ще намерите също много ензими, етерични масла, терпени, минерали – калий, натрий, магнезия, фосфор, йод, както и микроелементите манган и мед. Най-богати са обаче на каротин, който им придава този наситено червено-оранжев цвят.
Смята се, че морковите са били отглеждани първо от древните обитатели на централна Азия преди около 5000 години. По онова време те са били бели, розови, жълти, лилави и черни, но не и оранжеви. Оранжевите моркови са култивирани през 16 век от холандски градинари.
Днес морковите имат широко кулинарно приложение. Те са чест гост на трапезата ни под формата а салати с моркови. Но не бива да пропускате да опитате и някоя рецепта за конфитюр от моркови или сладкиши от моркови, както и особено популярния в Португалия мармалад от моркови.
Коментари