Авокадото заема място сред 10-те най-здравословни храни в света. Известно още като крокодилската круша, то притежава богат хранителен състав и отличителни вкусови качества, които правят неговото приложение в кулинарията безценно.
В състава на авокадото влизат над 20 вида витамини, минерали, аминокиселини, полезни мазнини и фибри. Заради ползите на плода хората започват да се възползват от всяка част на авокадото, като си изготвят различни лекове и козметични средства.
Маслото от авокадо е висококалорично и предоставя безценни предимства за хидратиране на кожата и за правилното хранене. То притежава силни защитни и регенериращи свойства, което го превръщат в идеалния лек за напукана и суха кожа на ръце и тяло.
Как да си приготвите масло от авокадо
За маслото са ви необходими 2 бр. авокадо. Първо, трябва да ги нарежете наполовина, да извлечете пулпата и след това да изхвърлите костилките. Вземете хаванче, с което да намачкате целулозата от двата плода в купа за около 2-3 минути.
Друг вариант е да разбиете пулпите с чопър, като тогава текстурата ще бъде по-фина. С две авокадо се получава масло с количество от 25 мл. В зависимост от желаното количество можете да увеличите бройката.
След това поставяте равна повърхност, подходяща за фурна, и намазвате отгоре пюрето от авокадо.
Трябва да бъде максимално разтегнато на тънък слой. Сега имате два варианта: да оставите авокадото да изсъхне за 1-2 дни на слънце или да ускорите процеса, като го сушите във фурната. Ако изберете фурната, препоръчителните градуси да са не повече от 50.
След като придобие тъмен цвят, изваждате авокадото и го поставяте в марля или парче плат и го увивате. Взимате контейнер, поставяте отгоре кърпата с авокадото и започвате да стискате силно, докато не потече екстракт от масло. По този начин извличате натурално чисто масло от авокадо.
Така че вече освен да си хапвате любимите сандвичи с авокадо или гуакамоле, вече може да извличате сами масло от авокадо.
Вижте също за какво е полезно авокадото, как да използваме листата от авокадото и как да накараме авокадото да узрее по-бързо.
Коментари