Gotvach.bg»Съвети»Защо пожълтява копърът?

Защо пожълтява копърът?

Защо пожълтява копърът?

Почти всички обичаме таратор с много копър. Да, обаче, понякога копърът пожълтява без време и не става за използване.

Почти няма кухня в света, която да не използва копър. Защо обаче пожълтява, ще ви разкажем в следващите редове.

Защо пожълтява копърът

Има редица причини за това копърът да пожълтява:

- Може да пожълтее, защото не е засаден правилно, не е наторяван достатъчно и други;

- Друга причина, за да пожълтее копърът, е или много влажна, или прекалено суха почва. Когато е много горещо, листата на копъра се накъдрят и започват да жълтеят, което означава, че липсва влага. Когато е много горещо, копърът отслабва и се разболява;

- Копърът обича светлина, обаче когато е много горещо и той е изложен на пряка слънчева светлина, листата на растението пожълтяват, изсъхват и започват да окапват;

- Когато почвата, в която е засаден копърът, е с кисела или алкална, това също е причина за пожълтяването му. Копърът не може да абсорбира фосфора, който е наличен в такава почва, и се разболява. За да се избегне пожълтяването му, е най-добре да бъде засаден в натурална почва;

- Ако копърът има тънки стебла и жълтеникав вид, това значи, че в почвата има липса на азот.

А ако сте отгледаали здрав и ароматен копър, го използвайте при първа възможност, когато готвите:

- млечна салата;

- Дзадзики;

- пържени тиквички;

- пълнени чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати