Почти всички обичаме таратор с много копър. Да, обаче, понякога копърът пожълтява без време и не става за използване.
Почти няма кухня в света, която да не използва копър. Защо обаче пожълтява, ще ви разкажем в следващите редове.
Защо пожълтява копърът
Има редица причини за това копърът да пожълтява:
- Може да пожълтее, защото не е засаден правилно, не е наторяван достатъчно и други;
- Друга причина, за да пожълтее копърът, е или много влажна, или прекалено суха почва. Когато е много горещо, листата на копъра се накъдрят и започват да жълтеят, което означава, че липсва влага. Когато е много горещо, копърът отслабва и се разболява;
- Копърът обича светлина, обаче когато е много горещо и той е изложен на пряка слънчева светлина, листата на растението пожълтяват, изсъхват и започват да окапват;
- Когато почвата, в която е засаден копърът, е с кисела или алкална, това също е причина за пожълтяването му. Копърът не може да абсорбира фосфора, който е наличен в такава почва, и се разболява. За да се избегне пожълтяването му, е най-добре да бъде засаден в натурална почва;
- Ако копърът има тънки стебла и жълтеникав вид, това значи, че в почвата има липса на азот.
А ако сте отгледаали здрав и ароматен копър, го използвайте при първа възможност, когато готвите:
- Дзадзики;
Коментари