Със сигурност много от вас се чудят какво представлява така нареченото сухо вино. В този съвет ще разберете всичко, което е необходимо да знаете за този вид вино.
Сухо вино означава вино, в което не се съдържа остатъчна захар. Когато винопроизводителите правят такова вино, те оставят процеса на ферментирате да бъде напълно завършен, като по този начин маята ще "изсмуче" всичката захар.
Това словосъчетание сухо вино е едно от най-използваните както от производителите, така и от потребителите.
- Както вече казахме, сухото вино е такова вино, в което няма останала захар, а това води до извода, че то не е сладко;
- Когато сокът от грозде преминава през процес на ферментация, маята или така наречените дрожди "абсорбират" цялата захар в този сок;
- Други производители пък, прекъсват процеса на ферментация, като по този начин не позволяват на дрождите да изсмучат захарта от гроздовия сок и така виното остава сладко;
- Европейците много повече предпочитат сухото вино, за разлика от обикновеното. В Америка се пият вина, чиято сладост е много малка. Такива вина се наричат полусухи;
Видове сухи вина
- Сухо вино - това е вино, чието съдържание на захар е не повече от 4 g/dm3;
- Полусухи вина- съдържанието на захар в тези вина е между 4 и 12 g/dm3;
- Полусладки- съдържанието на захар в тези вина е между 12 и 45g/dm3;
- Сладки - Съдържанието на захар в тези вина е над 45 g/dm3;
Коментари