Gotvach.bg»Съвети»Какво прядставлява пълнозърнестото брашно?

Какво прядставлява пълнозърнестото брашно?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716721
Какво прядставлява пълнозърнестото брашно?

Пълнозърнестото брашно се прави от грубо смлени цели зърна и съдържа обвивките им, за разлика от така нареченото бяло брашно, което се прави само от част от зърното след отстраняване на външната обвивка и зародиша от него. Поради това то изглежда по-грубо и нееднородно - частиците му не са еднакви като при фините по-бели брашна.

Пълнозърнестото брашно се характеризира с високо съдържание на частици от периферните обвивки на зърното и зародиша, които определят неговите отличителни физични и химични свойства:

- повишено съдържание на минерални вещества (пепелно съдържание);

- повишено съдържание на витамини B и Е;

- по-високо съдържание на белтъчини;

- високо съдържание на мастни киселини и диетични фибри.

По тези причини пълнозърнестото брашно се счита за по-диетично и здравословно. Редовната консумация на продукти от пълнозърнесто брашно помага за нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт, има положителен ефект върху състоянието на кожата и косата, подобрява зрението и общото състояние на централната нервна система, регулира метаболизма.

В допълнение, фибрите играят ролята на абсорбент: абсорбират токсините, включително соли на тежки метали, и ги извеждат от тялото по естествен начин. Съдържащите се в ендосперма нишестени вещества са богати на въглехидрати, което прави брашното питателно.

Пълнозърнестият хляб помага при отслабване. Причината е големият брой трици. Подувайки се в стомаха, те бързо предизвикват усещане за ситост, което предотвратява преяждането.

Това брашно е чудесно за приготвяне на палачинки, сладкиши, пайове, тъй като има по-богат вкус, красив жълтеникав оттенък. При печене на хляб с бяло брашно у дома може да се добавят пълнозърнесто за подобряване на вкуса на хляба.

Струва си да се има предвид, че пълнозърнестото брашно вероятно ще направи хляба по-плътен. Но най-полезен и питателен ще бъде хлябът, приготвен само от пълнозърнесто брашно. Това е хлябът, който са яли нашите предци.

Имайте предвид, че тестото от пълнозърнесто брашно изисква повече вода: грубо смляното зърно абсорбира много влага, когато набъбне. Следователно хлябът е по-плътен.

С пълнозърнесто брашно може да приготвите:

- пълнозърнести бисквити;

- пълнозърнести хлебчета;

- пълнозърнести кифлички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати