Пълнозърнестото брашно се прави от грубо смлени цели зърна и съдържа обвивките им, за разлика от така нареченото бяло брашно, което се прави само от част от зърното след отстраняване на външната обвивка и зародиша от него. Поради това то изглежда по-грубо и нееднородно - частиците му не са еднакви като при фините по-бели брашна.
Пълнозърнестото брашно се характеризира с високо съдържание на частици от периферните обвивки на зърното и зародиша, които определят неговите отличителни физични и химични свойства:
- повишено съдържание на минерални вещества (пепелно съдържание);
- повишено съдържание на витамини B и Е;
- по-високо съдържание на белтъчини;
- високо съдържание на мастни киселини и диетични фибри.
По тези причини пълнозърнестото брашно се счита за по-диетично и здравословно. Редовната консумация на продукти от пълнозърнесто брашно помага за нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт, има положителен ефект върху състоянието на кожата и косата, подобрява зрението и общото състояние на централната нервна система, регулира метаболизма.
В допълнение, фибрите играят ролята на абсорбент: абсорбират токсините, включително соли на тежки метали, и ги извеждат от тялото по естествен начин. Съдържащите се в ендосперма нишестени вещества са богати на въглехидрати, което прави брашното питателно.
Пълнозърнестият хляб помага при отслабване. Причината е големият брой трици. Подувайки се в стомаха, те бързо предизвикват усещане за ситост, което предотвратява преяждането.
Това брашно е чудесно за приготвяне на палачинки, сладкиши, пайове, тъй като има по-богат вкус, красив жълтеникав оттенък. При печене на хляб с бяло брашно у дома може да се добавят пълнозърнесто за подобряване на вкуса на хляба.
Струва си да се има предвид, че пълнозърнестото брашно вероятно ще направи хляба по-плътен. Но най-полезен и питателен ще бъде хлябът, приготвен само от пълнозърнесто брашно. Това е хлябът, който са яли нашите предци.
Имайте предвид, че тестото от пълнозърнесто брашно изисква повече вода: грубо смляното зърно абсорбира много влага, когато набъбне. Следователно хлябът е по-плътен.
С пълнозърнесто брашно може да приготвите:
Коментари