Консервирането на месо в буркани е един от начините за запазването му за по-дълго време без да се налага да бъде замразявано. Много хора предпочитат да консервират месото, защото по този начин то не само се запазва дълго, но и винаги имат подръка готова вечеря, която буквално само трябва да се стопли.
В интернет пространството могат да се намерят най-различни рецепти за консервиране на месо, като в част от тях се препоръчва да се вари месото за буркани, докато в другите то не претърпява никаква термична обработка преди да бъде сложено в бурканите.
Ако сте от домакините, които за първи път ще стерилизират месо в буркани, бързаме да ви успокоим, че няма нищо трудно в това, просто е доста трудоемко.
Препоръчваме ви да посолите месото и да го оставите върху наклонена повърхност за поне 12-14 часа, за да се отцеди от съдържащата се в него кръв. След това по желание може да го сварите до готовност, да го разпределите в буркани, които да варите поне 1-2 часа.
Може да сложите отцеденото месо сурово в буркани, които трябва да натъпкате много добре. Във втория случай времето за стерилизация на бурканите трябва да бъде поне 3-4 часа.
Коментари