Олиото или растителното масло безспорно е най-популярната и често използвана мазнина по нашите географски ширини. У нас под олио най-често се разбира слънчогледово олио.
Но освен двойно и тройно рафинираното слънчогледово олио в търговската мрежа се предлага и нерафинирано олио – т.нар. шарлан. Нерафинираното олио се получава при студено пресоване на сурови слънчогледови семки.
Студено-пресованото и нерафинирано олио притажава специфичния вкус и аромат на слънчогледови ядки. За производството му се използват специална подбрани висококачествени белени слънчогледови ядки и последваща фина филтрация, без каквато и да е химична обработка.
Нерафинираното олио е изключително богато на витамин Е, както и на Омега-6 есенциални мастни киселини. Консумацията му намалява проблемите със стомашно-чревния тракт и подпомага храносмилането.
Нерафинираното олио е подходящо предимно за салати и сосове, при него не бива да се прилага топлинна обработка, защото има много ниска температура на кипене. Срокът му на годност е 1 година от датата на производство. След отваряне на опаковката трябва да се съхранява на сухо, хладно и тъмно място.
Коментари