Динята е плод, който обикновено асоциираме с любимото лято и силните жеги. Този плод е особено подходящ за консумация през топлия сезон, тъй като е лек и не предполага насищане.
Вкусът на динята е сладък. Плодът се съдържа семки, а наситено розовият цвят индикира, че динята е узряла и готова за консумация. Лекият вкус на плода е вследствие на високия процент вода в състава на динята. 92% от нея са съставени от вода.
Семената на динята са богати на белтъчини и мазнини, затова могат да се използват за производство на растително масло. Освен тях съставът на динята е полезен за организма и предлага редица полезни вещества.
Колко калории се съдържат в динята
Поради високото количество вода в състава на динята, то и тя се смята за един от най-нискокалоричните плодове. В 100 грама от плода се съдържат 30 калории. Това превръща динята в изключително подходящ плод за консумация по време на диетични режими.
Освен че динята има минимално количество калории , то съставът ѝ предлага не по-малко значими ползи.
Динята съдържа още
- Въглехидрати – захари, глюкоза, фибрии фруктоза;
- Витамини от групата А, В, С, Е и D;
- Аминокиселини;
- Мазнини;
- Минерали като желязо, магнезий, калий, калций, мед и др.
Вижте още пълнеели се от диня и всички ползи на динята.
Коментари