gotvach.bg»Съвети»Защо се слага синапено семе в туршията

Защо се слага синапено семе в туршията

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23962112
Защо се слага синапено семе в туршията

Синапеното семе често присъства в саламури и маринати за туршии. Чудили ли сте се защо тези малки семенца, които понякога не са особено приятни и се налага да премахнем, когато сервираме туршия, присъстват там?

Защо се слага синапено семе в туршията

Много хора добавят синапено семе в мариновани туршии основно заради вкуса - то придава лека пикантност на зеленчуците. Също така смята се, че семената от синапа играят роля в избистрянето на маринатата на туршията.

Присъствието им в туршията също прави зеленчуците по-свежи и хрупкави, те не се "смиват" и омекват, запазват добрия си вид.

Но тайната е, че всъщност синапените семена са много добър консервант, доказал се в консервирането. Те помагат да се запазят по-дълго туршиите, защото унищожават бактериите, плесените и патогените и спират развитието им, действайки като вид антисептик. Също така спират развалянето на продуктите.

Друга причина да използвате синапено семе е за пресичане на сурова туршия - кисело зеле, мешана солена туршия и пр. То се слага в момента, в който туршията е "готова", тоест е придобила желания от вас вкус. Това е обикновен един месец след слагането на туршията. В случая синапа спира млечно-киселата ферментация и запазва туршията за по-дълго.

Синап може да сложите на кисели краставички. Вижте и кога и колко консервант се слага на за туршията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати