Как да си направим сметана?

Как да си направим сметана?
Снимка: gotvach.bg

Сметана е един от най-калоричните хранителни продукти, който обаче намира изключително широко приложение в сладкарството. Без сметана много сладкиши, торти, пайове и други сладки изкушения не биха били същите. Но възможно ли е да си приготвим сметана в домашни условия? Отговорът е да.

За целта ви трябва пълномаслено прясно мляко, което не бива да е пастьоризирано. Сваля се каймакът от млякото, който е доста гъст. За целта можете да изсипете прясното мляко в плитък съд и да го оставите на студено за няколко часа, след което с лъжица оберете образувалия се каймак отгоре.

Може от време на време да разклащате леко съда. След като оберете каймака, трябва да го оставите на престои на студено за няколко дни и сметаната е готова. Другият вариант е да го разбиете на висока степен с миксер – така става много по-бързо и лесно.

Друг вариант да получите сметана е от пастьоризиран каймак. Нагрейте го само до 20 градуса на много слаб огън. След това към него прибавете съвсем малко кисело мляко. През първите три часа разбъркайте три пъти сметаната, а след това оставете да се закваси. Накрая я разбъркайте, охладете до 8 градуса и оставете за 30 часа в подходящ съд. Добавете малко захар в края и сметаната е готова.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати