Ако искате да си направите кисело зеле в бидон, но не знаете точно как, то този съвет е за вас. Нека ви обясним как да сложите кисело зеле в бидон.
Има много рецепти и начини за поставянето на кисело зеле в бидон. Ние ще ви разкажем за този, който се прави с морска сол. За да имате вкусно и качествено кисело зеле, са ви нужни три неща:
- хубава вода;
- подходяща сол за кисело зеле.
Рецепта за направата на кисело зеле в бидон
- Рецептата е за бидон, който е с вместимост 20 литра. Ще ви трябват:
- Зеле - 10 кг;
- Около - 400 г сол;
- Лук - 3-4 глави.
Първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете основата на зелето, както и най-дебелата част от неговия кочан. След това горните листа на зелките се премахват. Махате листа, докато накрая не останат здрави и хубави листа зеле.
Ако ще подреждате цели зелки в бидона, трябва да срежете кочана на кръст, за да може когато сложите саламурата, тя да влезе навсякъде в зелките. Ако ще подреждате зелето на части, тогава е необходимо кочанът само леко да се цепне.
Ако редите зелето в бидон, който няма канелка, то задължително при нареждането на зелето трябва да сложите чист гумен маркуч, като той трябва да стига до дъното на бидона. Когато редите зелките, те трябва да са плътно една до друга. Това е важно, защото от нареждането зависи колко добра ще бъде неговата ферментация. Лукът се почиства и се нарязва на големи парчета. Подрежда се между зелките. Лукът се слага в киселото зеле, защото е естествен консервант. Ако не обичате лук, можете да го замените със синапено семе, ориз или сушена царевица.
За да направите саламурата, трябва да измерите колко вода ще събере бидона, който използвате. На всеки 1 литър вода се слага 40 г сол, което е една пълна супена лъжица. Хубаво е да използвате морска или готварска, но в никакъв случай йодирана.
Претакането на кисело зеле става по следния начин: трябва да източите водата от дъното на бидона и да я налеете отново отгоре. По този начин осолената вече вода навлиза навсякъде в зелето. Претакането трябва да се направи веднага след като налеете саламурата в бидона. След това се претака веднъж на ден.
Коментари