Не можем да си представим любимото на мнозина Тирамису без маскарпоне. Това изискано италианско сирене има мека и кремообразна структура, която е изключително благоприятна за приготвяне на различни десерти.
Смята се, че маскарпонето е измислено в областта Ломбардия, където в миналото се е наричало Маскарпа, което в превод означава вторичен продукт, извличан от суроватката при приготвянето на типичните твърди италиански сирена.
С консистенцията на извара, но без характерната зърнеста структура, маскарпонето се отличава с висока масленост (75 процента) и широко кулинарно приложение.
Объркано само с обикновена захар, от него се получава превъзходен крем за торта или сладкиш. То може да се консумира в комбинация с бисквити, бишкоти или сладки. От него може да се приготви ягодов чийзкейк с маскарпоне, нежна шоколадова торта с маскарпоне и дори лазаня с маскарпоне.
Коментари