Всеки е срещал поне веднъж кулинарната съставка бакпулвер – магичното средство, което допълва редица вкусни традиционни ястия. Едва ли е възможно постигането на перфектното печиво без добавката бакпулвер, която се грижи за пухкавия вид на любимите тестени изделия.
Бакпулверът представлява прах с характерен бял цвят. Основната му функция е да подпомогне увеличаването на обема на тестото. Този ефект се постига благодарение на мехурчетата въглероден двуокис, които започват да се формират в тестото.
Тази формация се осъществява, заради състава на бакпулвера – лимонена киселина и сода бикарбонат. При взаимодействието между двете вещества се получават мехурчетата, придаващи обем на любимите кекс, питки, курабийки или други печива.
Обикновено бакпулверът се свързва с рецептата за кекс. За да получите обемен и пухкав кекс, то задължително трябва да си набавите необходимото количество бакпулвер. Колко бакпулвер се слага в кекса - вижте в следващите редове:
Какво количество бакпулвер да сложите на кекса?
За да сте сигурни, че ще получите вкусен и пухкав кекс, то е необходимо да следвате съотношението 1 кг брашно към 30-40 г бакпулвер. Това количество може да варира според вида използвани продукти, но да бъде около посочените стойности.
Прието е също на 1 чаена чаша брашно да се прибавя 1 чаена лъжица бакпулвер. Това значи, че за количество от 500 г брашно, е необходимо да се добавят 15 г бакпулвер или минимум 1 пакетче, което е 10 г. Спазвайки тези количества, ще имате високи шансове за приготвяне на вкусно и пухкаво печиво.
Вижте и някои идеи за:
- ябълков кекс;
- кекс Зебра;
- ванилов кекс.
Коментари