Екзотичните плодове добиват все по-широка популярност в съвременния свят. Те намират приложение в различни рецепти и се превръщат във все по-предпочитан избор сред плодовете.
Акай берито е пример за екзотичен и нестандартен плод. Той представлява малък плод с лилав цвят и има размерите на череша.
Като вкусови качества акарай берито се доближава на комбинация от ядки и къпини. Произходът на акай берито се дължи на откритието на италиански племена, но днес е най-разпространен и традиционен плод за културата на Амазония.
Днес акай берито се отличава не само заради своя екзотичен произход, но и заради ценните си свойства.
Ето и какво съдържа плодът акай бери
- Високо съдържание на фибри;
- Витамини от групите А и С;
- Високо количество протеини;
- Минерали като желязо, флафоноиди, хром, манган, мед, магнезий, калий, фосфор, цинк и калций;
- Различни киселини – опеинова, глутаминова и аспартанова;
- Омега-6 и омега-9 мастни киселини;
- Голямо съдържание на антоцианини.
Разглеждайки 100 г от замразена плодова каша на акай берито, то съставът е:
- 2 г фибри;
- 2 г витамин А;
- 15% калций и микроелементи;
- 1.5 г въглехидрати;
- 4 г захар;
- 70 калории;
- 5 г наситени мазнини.
Поради разнообразния си и полезен състав акай берито предлага на организма комплекс от фибри, фитостероли и мононенаситени киселини.
Плодът доказано спомага за превенцията на различни болести, свързани със сърдечно-съдовата система. Акай берито има ползи за цялостното оптимално здраве на организма и проявява противоракови свойства.
Освен че може да използвате вкусните акай бери в своите плодови сладкиши, вижте и как се отслабва с акай бери.
Коментари