Целулозата е безцветно вещество, което притежава влакнеста структура. По своята същност, целулозата е полизахарид, образуван от глюкозни остатъци. Той е и съставна част от клетъчните стени на растенията.
Целулозата е воднонеразтворимо съединение, което спада към групата на фибрите. В тази група се причисляват още желатинът, пектинът, лигнинът и слизестите вещества. Веществото целулоза е и основната част от растителната клетка, като в расителната маса се състоят от 40 до 70% целулоза.
Главната функция на веществото е да насърчава пълноценната функция на чревната перисталтика. Също така то действа благоприятно върху моторната и сектероната функция на стомаха и червата.
Поради ценните ползи на веществото целулоза, то е важно да консумираме храни с неговото участие.
Страхотен източник на целулозата са някои плодове, които носят едновременно хранителни и вкусови качества.
Кои плодове са богати на целулоза
Повечето плодове са богати на веществото целулоза. В някои от тях се съдържа едновременно целулоза и лактоза, които са необходими за поддържане на чревния баланс. Такива плодове са:
- Ананас;
- Папая;
- Пресни и сушени кайсии;
- Касис;
- Портокал;
- Ябълка;
- Круша;
- Боровинки.
Консумацията на тези плодове доставя редица предимства за здравословното състояние на организма, като най-значимият ефект е предотвратяването на дисбактериоза и подпомагане на пълноценната функция на чревната флора.
Вижте още ползи от целулозата, както и прочистваща диета с целулоза.
Коментари