Gotvach.bg»Съвети»Как да си направя питка?

Как да си направя питка?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как да си направя питка?

Повечето кулинари с опит биха могли да замесят питка дори и със затворени очи, но за начинаещите готвачи, които правят първите си стъпки в замесването на питки, е доста трудно да се справят. Ето защо е важно да спазват точно указанията за замесване и изпичане на питка.

В интернет пространството е пълно с много рецепти, в които просто са изброени продуктите, без да се споменават подробности, като описанието често завършва с: замесете меко тесто и изпечете до готовност, което е меко казано неясно.

Ето и стъпка по стъпка как да си направим питка. Първо трябва да си подготвите продуктите. За класическата питка ви трябват прясно мляко (200 мл), вода (200 мл), мая (1 кубче), сол (1 ч.л.), захар (1 с.л.), олио (2 с.л.), яйца (2 бр.) и брашно (700-800 г).

Първо трябва да затоплите леко млякото и да разтворите в него маята и захарта. Докато маята се активира (разбирайте шупва и увеличава обема си), пресейте брашното със солта в широка тава, за да ви е по-удобно после да месите. Направете кладенче в средата на брашното и сложете вътре маята, водата и олиото, както и едното яйце.

Внимателно започнете да ги обърквате с брашното, като целта е да получите лепкаво тесто, което трябва да прехвърлите на плота. Постепенно добавяйте още и още брашно, като не бива да прекалявате с него, за да не стане твърдо тестото и впоследствие клисава питката.

Тестото е готово, когато по повърхността му започнат да се виждат малки мехурчета и има мека и гладка консистенция. Готовото тесто се намазва с мазнина, покрива се с кърпа и се оставя на стайна температура, за да втаса.

Когато удвои обема си, е време да оформим питката. Готовата питка се слага в предварително намазнена тава, оставяме я да втаса повторно и я печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути.

Още рецепти за питки и съвети как да оформите питката може да намерите на нашия сайт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати