Кафявата тръстикова захар е диетичен източник на въглехидрати, подходяща е за балансирана диета. Този продукт идва от Индия и започва да се разпространява в много страни.
Кафявата захар се произвежда от захарна тръстика, не се поддава на рафиниране, преминава минималното почистване, благодарение на което се запазва меласата – остатъци от тръстиковия сок. Това я прави не толкова суха като бялата захар.
Захарта като цяло трябва да се съхранява добре опакована, на сухо и тъмно място. В тази форма може да се съхранява с години и да запази своите качества непроменени.
Обикновено захарта е твърде концентрирана и върху нея не могат да се развиват микроорганизми. Но при кафявата захар има известна разлика от бялата - тя има по-високо водно съдържание и поради това е идеална за развитието на плесени и други микроорганизми.
Следователно кафявата захар трябва да се съхранява в много суха форма. Освен това насекоми като мравки или хлебарки могат да прогризат хартиените опаковки от захар.
Поради горните причини се препоръчва кафявата захар да се съхранява в стъклен или керамичен съд (буркан) с плътно прилепващ капак. За предпочитане е в херметически затворен съд.
Допустимо е и съхранението в глинени съдове, но те трябва да са гланцирани, за да не пропускат влага. Стайната температура е приемлива за съхранението на кафявата захар. Само не трябва да допускате близостта и с миризливи продукти, тъй като може да абсорбира чужди миризми.
Вижте още характеристики на кафява захар, както и каква е разликата между видовете кафява захар.
Коментари