Юфка с мляко и сирене или обикновена млечна баница са едни от най-обичаните в българската кухня рецепти. Но истината е, че нищо не може да се сравни с вкуса и аромата на домашно приготвена юфка.
Приготвянето на домашна юфка не е трудна задача, но изисква време, както и пространство в кухнята.
За приготвянето на една порция домашна юфка са ви нужни 500 мл прясно мляко, 15 бр. яйца, 1 к.л. сол и 1.5 кг брашно.
Яйцата се разбиват със солта до получаването на пяна. Брашното се пресява в голяма тава и постепенно към него се прибавят разбитите яйца и млякото, като се бърка непрекъснато. От продуктите трябва да получите меко тесто, подходящо за разточване.
Тестото се разделя на петнадесет топки и се оставя да почине, покрито с леко навлажнена кърпа или тензух. След това всяко топче трябва да се разточи на изключително тънка кора, дебела не повече от 2 мм.
Разточеното тесто за юфка трябва да се остави на слънчево място или в подходящо помещение да изсъхне. След това изсъхналите листа трябва да се доизсушат във фурната.
Това става на загрята до 50 градуса фурна, където корите за домашната юфка се сушат до готовност. Изстиналите кори се натрошават и прибират в хартиени пликове, където са готови за употреба.
Вижте и вкусното приложение на домашната юфка в нашите предложения за баница с юфка или сладкиши с юфка.
Коментари