Фурмите са плодовете на финиковата палма, която вирее основно в сухите тропически и субтропически области на Африка и Азия. Те са изключително вкусни, както и много полезни, но у нас все още могат да се намерят предимно изсушени.
Важно е да отбележим, че сушените фурми са доста калорични заради високото съдържание на плодова захар в тя. Освен това те са богати на мед, желязо, магнезий, цинк, манган, алуминий, кобалт и много други.
Във фурмите се съдържат 23 вида различни аминокиселини, които липсват в ябълките, бананите и портокалите например. Те са богати на витамините А, А1, С, В1, В2, В6, както и на ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина и др.
Редовната консумация на фурми намаляма риска от появата на кариес и сърдечни заболявания. Освен това укрепна имунната система и намалява риска от развитие на ракови заболявания. Фурмите имат свойството да укрепват имунитета, да понижават умората, да повишават издръжливостта и концентрацията.
Те способстват за намаляването на лошия холестерол и подобряват работата на мозъка с близо 20 процента. Няколко фурми на ден ще намалят риска от чернодробни болести. Фурмите се препоръчват за бременни жени, както и за хора с обменни нарушения, дължащи се на лоша функция на щитовидната жлеза, поради високо съдържание на йод в тях.
Коментари