Възможно ли е да се направи здравословен чипс без пържене, като се използва дехидратор за храна? Оказва се, че да. Необходими ще са ви картофи, вряща вода, лимонов сок, растителна мазнина, сол, подправки по избор на вкус.
Ето как се прави чипс в дехидрататор за храна.
- Обелете картофите (по желание) и нарежете с нож, белачка за картофи или друг уред на филийки с дебелина до 1,5 мм;
- По избор, но можете да накиснете резените картофи във вода за няколко часа или дори за една нощ, за да премахнете излишното нишесте;
- Картофите се заливат с вряла вода с лимонов сок (около 1 с.л. на литър вода) и се оставят поне 30 минути;
- Изцедете водата, изсушете картофите с хартиени кърпи;
- Подсушените картофи разбъркайте с малко зехтин и сол, за да се разпредели всичко равномерно. Може вместо това да наредите картофите върху пергамент, да поръсите с олио и сол отгоре (не е удобно за по-големи количества).
- Подредете картофите в един слой върху листове пергамент и сложете в дехидратора за 10 часа при температура 71 °C.
Готовият картофен чипс се оказва много интересен - тънък, полупрозрачен, хрупкав. Той е напълно различен от класическия чипс, но не по-малко вкусен от него.
Наистина е много вкусно това бирено мезе! Ще бъде интересно да опитате нещо подобно с други зеленчуци, като чипс от цвекло или чипс от сладки картофи.
Коментари