Всяка домакиня има своя собствена рецепта за картофена яхния. Колкото и да е учудващо тази на пръв поглед обикновена и лесна за приготвяне яхния има десетки разновидности, защото домакините са принудени да се съобразяват с претенциите и изискванията на семейството си.
Ето защо някъде приготвят картофена яхния със свинско месо, другаде – картофена яхния с пилешко месо, трети правят картофена яхния с гъби, постна картофена яхния и още, и още.
И колкото рецепти за картофена яхния има, толкова са и подправките, които домакините добавят, за да овкусят ястието. Обикновено в картофената яхния се добавят сол, черен пипер, червен пипер, както и малко ронена чубрица.
Не са малко готвачите, които овкусяват картофената яхния с копър, дори и с джоджен. Няма да сгрешите, ако добавите към картофената яхния 1-2 скилидки чесън, както и клонки пресен розмарин.
Някои от по-рядко използваните подправки за картофена яхния са самардалата, както и кимиона, който в някои краища на България задължително се добавя на всички ястия с картофи и пилешко месо.Но задължително преди да поднесете ястието, трябва да го поръсите със ситно нарязан пресен магданоз.
Коментари