Бакпулверът и содата за хляб са набухватели, използвани в кулинарията за създаване на лека, пухкава текстура в много печива.
Бакпулверът включва сода за хляб заедно с други съставки. Той се прави в комбинация от сода за хляб, киселина и нишесте (за абсорбиране на влагата).
Бакпулверът без глутен ли е?
Бакпулвер се прави от сода бикарбонат и лимонена киселина, които са безглутеновеи. Някои производители добавят за текстура нишесте. Зависи от нишестето, което производителят използва, дали бакпулверът е безглутенов.
Това нишесте може да бъде без глутен (направен примерно от царевично нишесте) или с глутен (направен от пшенично нишесте).
Безглутеновият бакпулвер е направен от нишесте, което не съдържа глутен.
Бакпулверът е нетраен и трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Ще трябва да държите под око, датата на изтичане на срока на годност на опаковката.
За да проверите дали все още е добър, добавете 1 чаена лъжичка бакпулвер към 1/3 чаша гореща вода. Ако не се образуват мехурчета във водата в рамките на 10-15 секунди, хвърлете го.
Бакпулверът, който не съдържа глутен, може да бъде ползван, като набухвател не само в безглутенови рецепти.
Безглутеновият бакпулвер, може да се намери най-често в безглутеновите магазини и в магазините за биопродукти.
Използвайте го за приготвянето на любимите си веган сладки или здравословни сладкиши.
Коментари