Шейкърът става особено популярен през 30-те години на миналия век, когато приготвянето на коктейли става изключително модерно. Тогава в обществото коктейлите се превръщат в символ на безгрижен живот. Днес той се използва предимно от професионалните бармани, но няма причина и вкъщи да не приготвяте коктейли с помощта на шейкър.
Шейкърът се използва, за да смесва трудно миксиращите се съставки в коктейлите, като плодови сокове, зеленчукови сокове, сиропи, яйца, сиропи или сметана. Благодарение на шейкъра тези съставки не само се смесват в хомогенна смес, но и се охлаждат до необходимата температура.
Важно е да отбележим, че при използването на шейкър трябва да се спазват някои основни правила и техники, за да не се изложите с топли и разредени напитки или да ви се наложи да почистите основно кухнята си.
Първо трябва винаги да запълните 2/3 от обема на шейкъра с мек лед. Винаги спазвайте точно пропорциите на продуктите и никога, ама никога не слагайте в шейкъра газирани напитки.
Добре е да държите шейкъра с кърпа или ръкавици, защото ледът в него го кара да се изпоти и лесно може да се изплъзне от ръцете ви в момента на разбиване. Времето за разбиване с шейкър е не повече от 10-15 секунди, след това коктейлът е готов за сервиране.
Рецепти за приготвяне на коктейли с алкохол и безалкохолни коктейли може да намерите на нашия сайт. Горещо ви препоръчваме да опитате нашите предложения за коктейли с гренадин и летни освежаващи коктейли.
Коментари