Gotvach.bg»Съвети»Как се съхранява кашкавал докато зрее?

Как се съхранява кашкавал докато зрее?

MarianeMariane
Джедай
254955
Как се съхранява кашкавал докато зрее?

Кашкавалът, истинският кашкавал, изминава доста дълъг път преди да достигне до нашата трапеза в буквален и в преносен смисъл. Повече от два месеца минават преди издоеното от овцете мляко да стигне до трапезата ни под формата на тънко нарязан и добре узрял кашкавал.

Приготвянето на кашкавал започва с добавянето към млякото на компоненти, които да гарантират чистотата и трайността му на по-нататъшните етапи от обработка. Млякото се посдирва. Това е процес, при който маслеността се втвърдява на обща пита, и водата от млякото се оттича.

Подсиреното мляко се нарязва на парчета и се доизцежда през центрофуга. След това парчетата минават през преса, която да изцеди и последната вода от тях.

Следва същинският момент на т.нар. чедъризация, при който кашкавалът втасва около 10 градуса на температура 20-22 градуса. Преминава за кратко през осолена вода, отцежда се и се покрива с восъчен екстракт и сол. Операцията се повтаря многократно в рамките на около 2 седмици.

След това восъкът и солта се остраняват и остава кашкавалът да узрее. За целта той се съхранява в сухо и проветриво помещение с постоянна температура от около 15 градуса. Процесът на зреене на кашкавал продължава около 50 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Анонимен
Как се отстраняват солта и восъка?
05.11.2024 03:04