Изварата е млечен продукт, който в някои части на България се нарича и урда. Получава се най вече от отпадъчните материали при млекопреработването.
Изварата се произвежда още от дълбока древност във стопанства и ферми. Изварата е концентрат от млечни белтъци – казеин, албумин и глобулин. Съдържа около 20 аминокиселини като значителна част от тях са незаменими. Богата е на метионин, калциеви и фосфорни соли, витамини от група В.
Изварата е вторичен млечен продукт и често нейните качества се подминават, но тя е и много лековита освен вкусна. Помага при подагра, псориазис, при болки в ухото, висока температура и други болежки.
Ако докато варите мляко, то се пресече, спокойно не бързайте да го изхвърляте. На два литра пресечено мляко се добавя малко по малко по една супена лъжичка оцет. Млякото се разбърква и се оставя още малко да се вари. По желание може да се добави и малко готварска сол, а ако не се добави изварата ще стане обезсолена. Солта и нейното количество са според индивидуалният вкус.
След около минута от добавянето на оцета в млякото се образуват парченцата извара. Продължаваме да варим още 5 минути и след това прецеждаме през тензух.
Изварата се съхранява в хладилник в продължение на седмици без проблеми. А една от най вкусните рецепти с извара е тази за пълнени чушки с яйце и извара.
Коментари