Фурмите съдържат антиоксиданти (в това отношение са по-здравословни от смокините и сливите), фибри и фруктоза.
Учените са установили, че фурмите са полезни за мозъка и насърчават храносмилането. Освен това са полезни за бременни жени. Фурмите могат да се ядат, когато искате нещо сладко, но не бива да прекалявате с тях.
100 г фурми съдържа:
277 ккал;
фибри - 7 г;
протеин. 2 г;
въглехидрати - 75 г;
Съдържание на витамини (% от дневната стойност):
витамин К - 5%;
витамин B6 - 12%;
витамин С - 1%;
манган - 15%;
калий - 20%,;
магнезий - 14%;
мед - 18%;
желязо - 5%.
Въпреки всички положителни качества на фурмата в някои случаи си струва да се намали количеството фурми. Така че лекарите не ги препоръчват на хора с диагностициран синдром на раздразнените черва.
Тъй като фурмите са източник на фруктоза, те могат да причинят подуване на корема. Фурмите съдържат захарен алкохол - сорбитол, който може да причини диария. Ето защо, ако имате проблеми с червата, по-добре е да не ги ядете твърде често, включително в сиропи.
За тези, които искат да нормализират теглото, е по-добре да дадат предпочитание на пресни плодове. А фурмите трябва да се възприемат като макар и по-здравословни, но все пак лакомства, които не трябва да се ядат безконтролно.
Вижте още:
- Как да си направим паста от фурми;
Коментари