Как се прави варена застройка?

Как се прави варена застройка?
Снимка: gotvach.bg

Едно от най-характерните особености при приготвянето на супи в българската кухня е наличието на застройки. Трудно ще откриете традиционна супа, към която да не прибавяме някаква застройка. Застройката за супа има две основни цели - да придаде плътност и завършеност на самата супа, както и да прикрие евентуални дребни недостатъци на ястието.

Може би най-разпространената застройка у нас е т.нар. варена застройка, която се прави с яйце ,кисело мляко и брашно. Тя е позната още под наименованието ресторантска застройка, защото се употребя широко в ресторанти, столове, детски кухни и др. заведения за обществено хранене.

За приготвянето на варена застройка ви трябват 1 яйце, 1 с.л. брашно и 1 ч.ч. кисело мляко. Продуктите се разбиват добре до получаването на еднородна смес, която се загрява постепенно на бавен огън. Когато сместа се сгъсти, към нея се добавя малко от бульона от супата, вари се 1-2 минути с него и после всичко се слага супата.

Предимствата на варената застройка са няколко. На първо място тя се смята за безопасна за здравето от гледна точка на това, че яйцето в нея е преминало през термична обработка. Освен това варената застройка придава плътност на супата и не се пресича при притопляне, колкото и пъти за стоплите готовата супа.

Но варената застройка има един главен недостатък - тя много съкращава срока на годност на супата. Супа, застроена с варена застройка, трябва да се консумира в рамките на следващите 24-48 часа, иначе се разваля. С варена застройка може да застроите дори класическата пилешка супа или супа топчета.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Vesela Vacheva
Vesela Vacheva
12.01.2020 12:22
Правилно, според мен е при разбитите яйце,брашно и мляко да се добави постепенно 1-2 черпака от горещата супа и след това да се вари до сгъстяване, след което се добавя към супата в тенджерата.
0
0
runi
runi
11.04.2017 12:15
Ама защо лъжете хората, това за срока на годност важи за суровите застройки, а не за варените!!!
5
0