Gotvach.bg»Съвети»Как и колко време се бланшира брюкселско зеле?

Как и колко време се бланшира брюкселско зеле?

Как и колко време се бланшира брюкселско зеле?

Брюкселското зеле е все още слабо използван зеленчук у нас. Той обаче е изключително полезен и съдържа ценни вещества. Освен това, ако се приготви правилно, е много вкусен в различни ястия.

Част от подготовката за готвенето на брюкселско зеле е процесът бланширане. То е просто задължително, защото чрез него ще постигнете два основни и много важни резултати – ще съкратите времето за готвене и ще махнете горчивия вкус на малките зелчици.

Едва ли има човек, който да не знае какво представлява бланширането – потапяне на продукт (обикновено зеленчук) във вряща вода за кратко. Същото трябва да направите с вашето брюкселско зеле. Преди това го измийте хубаво и отстранете най-горните листенца.

Ще останат здрави и свежи зелчици. Поставете тенджера с вода на котлона, като е добре да добавите вътре сол на вкус и сокът на половин лимон. По желание може да сложите и някаква подправка за по-добър вкус и аромат.

Сега идва съществения момент. Когато водата заври, пуснете всички мини зеленчуците в тенджерата. Оставете ги да се бланшират за максимум 3-4 минути. Ако искате по-хрупкаво брюкселско зеле, две минути ще са напълно достатъчни. В никакъв случай не оставяйте зеленчуците във врящата вода за повече от 4 минути, защото ще омекнат прекалено много и ще станат кашави.

След изтичането на указаното време извадете с решетъчна лъжица зелето или използвайте гевгир. Сега трябва да поставите зеленчука под течаща студена вода, за да спрете процеса на топлинна обработка.

Също може просто да изцедите топлата вода от тенджерата и да я напълните със студена вода. Така зелките ще се охладят колкото е нужно. Това изстудяване запазва свежия вид на брюкселското зеле и то остава хрупкаво и приятно за консумация.

Вижте и как и колко време да варим брюкселското зеле?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати