Маслото е един от най-широко използваните хранителни продукти в световната кулинария, както и надежден натурален способ за лечение на козметични проблеми. То е вид маслен продукт, който може да се произведе от растителни или животински елементи.
В кулинарията маслото служи за приготвяне на месо, тестени изделия, сладкиши, смутита, сосове и супи. Като кулинарен способ маслото може да се използва като метод за подхранване на кожата и косата.
То има силни хидратиращи свойства, които се справят успешно с дехидратацията. Съставът на маслото зависи предимно от неговия произход - растителен или животински.
Ето какво съдържа маслото:
Растителни масла (например, слънчогледово, маслиново, кокосово, рапично, сусамово масло и други) съдържат основно мазнини, които са комбинация от различни мастни киселини. Те съдържат както наситени, така и не наситени мастни киселини, като варира съотношението им в зависимост от вида на растението, от което маслото е извлечено.
Животински масла като маслото от мляко или животинско масло (например, масло от краве мляко или овче масло) съдържат мазнини и холестерол, които са също част от техния състав.
В общи линии, маслата съдържат смес от мастни киселини, които образуват тяхната основна структура. Те също така могат да съдържат различни витамини (като витамин Е в маслиновото масло), антиоксиданти и други хранителни съставки в зависимост от техния произход.
Вижте и колко е годността на маслото?
Коментари