Готвенето със зехтин е традиционно за Средиземноморието, а за ползите от него се говори често. Зехтинът има толкова много ползи за нашия организъм, че цял ден няма да ми стигне да ги изброя.
Зехтинът ни е дар от боговете. Нарича се още течно злато. Както знаете, зехтинът се прави, като от маслините се извлече мазнината, която се съдържа в тях.
Зехтинът се употребява не само в кухнята, но и в козметиката, като от него се правят сапуни и други козметични продукти.
Зехтинът е една от най-здравословните и богати на калории мазнина. В зехтина се съдържат също и линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали.
В зехтина се съдържат много полинаситени мазнини и редки мононаситени есенциални мастни киселини. Интересно е, че в зехтина се съдържа и неосапунени липиди.
А ето какво още съдържа зехтинът:
стероли- тези стероли пречат на червата да поемат хранителния холестерол;
токофероли - те са мощни антиоксиданти;
терпени- помагат за секреция на киселини от жлъчката;
каротин;
фосфолипиди;
хлорофил.
Зехтинът изключително много помага при сърдечно-съдови заболявания. Сред ползите на зехтина е това, че намалява нивата на лошия холестерол в кръвта и увеличава тези на добрия холестерол.
Интересен факт е, че прекрасната египетска царица Нефертити си е правила вана, пълна с вода и зехтин.
А ето и какво се съдържа в 100 мл зехтин:
калории- 884 г;
мазнини- 11 г;
мононаситени мазнини- 73 г;
натрий- 2 мг;
калий- 1 мг;
калций- 1 мг;
желязо- 0.6 мг.
Коментари