Как да изпечем чушки?

Как да изпечем чушки?

Всяка година стотици български домакини се втурват да затварят буркани със зимнина по стара българска традиция. Въпреки че днес пресни плодове и зеленчуци могат да се намерят по сергиите целогодишно, родните домакини предпочитат да консервират сезонните продукти и с право. Нищо не може да се сравни с вкуса и аромата на едра, месеста пиперка, обрана и опечена в края на лятото.

Чушките са сред най-тачените родни зеленчуци, те са и сред най- предпочитаните при приготвяне на различни видове лютеници. Освен това изпечените и обелени чушки отлично се съхраняват във фризер, където в продължение на поне 6 месеца запазват вкусовите си качества.

Има най-различни начини за изпичане на чушките, които се практикуват у нас. Все още на много места чушките се пекат в традиционния чушкопек, което е доста пипкава и трудоемка работа. Някои домакини предпочитат за пекат чушките си директно върху електрическа скара, на която по правило най-добре се пекат кюфтета и кебапчета.

Може бързо и лесно да изпечете чушки във фурната. Печени чушки във фурна могат да се направят по два начина. Може да сложите чушките в тава и да ги запечете само на горен реотан или на инфрачервен грил, ако разполагате с такъв. Другият вариент е да ги подредите върху скарата и да ги запечете, като тогава трябва под тях да сложите тава, в която да се събира отделената течност.

Някои домакини се осмеляват да пекат чушките директво върху керамичните плотове на печките си, като твърдят, че след това почистването е фасулска работа. Ние не ви съветваме да го правите, за да не съсипете печките и котлоните си.

Алтернативни начини за печене на чушки са печени чушки на скара върху газов котлон, както и на тенекия с горелка, но тези два способа изискват външно пространство, с което не всички разполагат.

С печените пиперки може да приготвите печени чушки с доматен сос, пастет от печени чушки или невероятно апетитните панирани печени чушки, рецепти за които може да намерите на нашия сайт.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати