Отдавна вече не е нужно да ходим до Япония, за да насладим на традиционните азиатски деликатеси. Днес на много места и у нас се предлага най-известното японско ястие - суши. Нещо повече - все повече домакини предпочитат сами да си приготвят у дома суши.
И тъй като приготвянето на суши у дома не е лесна работа, често домакините го приготвят още от предния ден. И тогава пред тях възниква въпросът как се съхранява суши.
Всеки японски майстор готвач ще отговори на този въпрос кратко и ясно - не се съхранява! Сушито се приготвя се и се консумира веднага. Но тук не е Япония и подхождаме по-практично към нещата.
Ако сте приготвили твърде рано сушито и до пристигането на гостите има поне още няколко часа, може да съхранявате сушито в хладилник, като предварително сте го опаковали старателно във фолио за свежо съхранение.
Това се прави, защото оризът много лесно приема миризмата от другите храни, дори когато се съхранява в хладилник.
Не е препоръчително да съхранявате суши повече от 12 часа, дори и в хладилник. Това се дължи на факта, че повечето видове суши се приготвят със сурово или слабо термично обработена риба, което може да се окаже потенциална предпоставка за развитието на болестотворни бактерии, а оттам и до стомашни неразположения.
Въпреки че съгласно европейските регулации за приготвянето на суши не бива да се използва прясна риба, а само сурова риба, която е била замразена на - 20 градуса за не по-малко от 24 часа, при неправилно съхранение съществува потенциален риск за здравето.
Коментари