Gotvach.bg»Съвети»Как да си направим къри?

Как да си направим къри?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как да си направим къри?

Когато говорим за къри, трябва винаги да уточняваме дали става дума за подправката къри или за къри соса, който е важна част от индийската кухня. Подправката къри е широко разпространена в азиатската кухня, където тя често се добавя към месни и зеленчукови ястия. Кърито представлява смес от млян черен пипер, корен от куркума, кориандър и корен от джинджифил.

Особено внимание заслужава къри сосът, който в Индия се приготвя дори преди основната храна. Къри сосът има способността да повишава имунитета, да лекува кашлица. Той е профилактично средство за борба с редица заболявания.

Според традиционната рецепта къри сосът се приготвя от 15 грама стафиди, 5 грама кокосови стърготини, 6 грама къри на прах, 1 ябълка, 400 грама месен бульон, 1 чаена лъжица доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 с.л. масло, 2 скилидки чесън, 1 глава лук и 1 ч.л. настърган корен от джинджифил.

Чесънът и лукът се обелват и нарязват на ситно, ябълката се обелва и нарязва на дребни парчета, а стафидите се накисват с гореща вода. Лукът и чесънът се запържват на бавен огън до омекване. Прибавя се брашното, кърито и доматеното пюре. Съдът се сваля от котлона, налива се горещият бульон и се разбърква енергично.

Време е да се прибавят стафидите и ябълката. Сосът се връща на котлона, посолява се и се задушава около 30 минути на бавен огън. Последно се прибавя кокосът и джинджифилът. Къри сосът е особено подходящ за поднасяне с морски дарове, ориз, зеленчуци, месо.

Още рецепти за приготвяне на къри може да откриете на нашия сайт. Препоръчваме ви да опитате нашите неустоими предложения за ориз с къри, моркови и чесън, пилешко къри или пиле с къри и зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати