Домашната ракия е за предпочитане пред купешката, но при някои условия.
Първакът е първата ракия, която изтича от казана при производството ѝ. Доказано е, че той е отровен и вреден дори за разтривки, тъй като отровата му прониква през кожата.
Не само въпросния първак, но и ракията може да бъде опасна, ако производителят е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, както и плодове с костилките.
Причината е, че при ферментацията костилките на плодовете отделят опасната за човека циановодородна киселина (безцветна летлива течност със специфична миризма на горчиви бадеми и лесно разтворима във вода и органични разтворители), която може да блокира дишането.
Симптомите на отравяне с първак са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане и други.
Алкохолният градус на масово произвежданите домашни ракии не бива да преминава 42-43 °C. Добре е да се знае, че всеки алкохол над 42-43 градуса крие рискове за здравето.
Коментари