Gotvach.bg»Съвети»Какво е първак или първоток?

Какво е първак или първоток?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Какво е първак или първоток?

Домашната ракия е за предпочитане пред купешката, но при някои условия.

Първакът е първата ракия, която изтича от казана при производството ѝ. Доказано е, че той е отровен и вреден дори за разтривки, тъй като отровата му прониква през кожата.

Не само въпросния първак, но и ракията може да бъде опасна, ако производителят е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, както и плодове с костилките.

Причината е, че при ферментацията костилките на плодовете отделят опасната за човека циановодородна киселина (безцветна летлива течност със специфична миризма на горчиви бадеми и лесно разтворима във вода и органични разтворители), която може да блокира дишането.

Симптомите на отравяне с първак са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане и други.

Алкохолният градус на масово произвежданите домашни ракии не бива да преминава 42-43 °C. Добре е да се знае, че всеки алкохол над 42-43 градуса крие рискове за здравето.

Вижте и как да оправим лошата миризма на ракията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен