Лошата миризма на ракията се появява поради наличието на отложени в нея съединения от плодовата ферментация, които не са характерни за този вид спиртна напитка.
Възстановяването на добрия вкус на ракията не е лесна задача, но все пак е възможна. Най-добрият начин за премахване на нетипичен аромат е използването на активен въглен на гранули.
Технологията по обезмирисяване на ракията е следната:
За всеки литър ракия е нужно количество от 2-3 грама въглен. Изтеглете си необходимото количество предварително. Така приготвените гранули прибавете в съда с ракията и започнете да бъркате енергично за около 10-15 минути.
След това оставете ракията за около седмица, като всеки ден разбърквате по няколко минути, за да може активният въглен да действа.
Накрая оставете ракията и активният въглен заедно - вече без да разбърквате течността. Нека постоят в това положение още една седмица.
През периода на покой активният въглен ще падне по дъното на съда. Отложен по този начин улеснява разделянето.
Внимателно прецедете ценната напитка и съхранявайте в подходящи за нея съдове.
Успех!
Коментари