Защо киселините предизвикват пареща болка в гърдите?

Защо киселините предизвикват пареща болка в гърдите?

Стомашните киселини са често срещан проблем сред повечето възрастни. Причините за възникването им варират от стрес до проблемно храносмилане и чувствителен стомах.

Симптомите при киселини се изразяват в къркорене на червата, оригване, горчив или кисел вкус в гърлото и пареща болка в гърдите. Паренето най-често възниква след нахранване и дори може да продължи няколко часа. Защо обаче възниква това парене при киселини?

Когато човек се храни, поетата храна се придвижва по хранопровода, който има дължина 25-30 см и след това попада в самия стомах. Връзката между стомаха и хранопровода е пръстеновиден мускул, който се отваря при преминаването на храна и съответно се затваря след попадането ѝ в стомаха.

Когато този мускул не може да изпълнява нормално своите функции, киселините от стомаха започват да се разпространяват по хранопровода при самата обработка на храната. Така киселините дразнят лигавицата и предизвикват характерното парене, което може да продължава часове след храненето.

Ако страдате от киселини в стомаха, не предприемайте самолечение, а най-добре се консултирайте с лекар. Друг важен момент в борбата с неприятните киселини е правилното хранене.

Храните, които обострят киселините и трябва да се избягват, са домати и доматени сосове, мента, шоколад, лук, кафе, алкохол, мазни и пикантни храни. Храненето се поне 2-3 часа преди лягане, не преяждайте и не носете тесни дрехи, яжте повече храни с високо съдържание на белтъчини и ниско съдържание на мазнини.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати