Не се изисква задължително специален уред за ориз, за да се получи пухкав при готвене! Това може да стане и на котлон.
За приготвянето на пухкав ориз ще са необходими:
Ориз – За да стане пухкав оризът, е подходящ всеки ориз с дълги зърна, като Жасмин, Басмати и др.;
Вода – Съотношението вода към ориз е важно при готвенето;
Зехтин и масло – Придават страхотен вкус и текстура на ориза. Това е по избор, но силно препоръчително;
Сол – Задължителна е при готвене на ароматен ориз;
Препоръчително е да се използва незалепваща тенджера за готвене на ориз. Тъй като оризът разширява 3 пъти първоначалния си размер, е добре да е по-голяма.
Оризът се измива добре, докато водата стане от бяла на прозрачна!
Ако се ползват мерителни чаши, съотношението е близо до 1:3 ориз към вода. (или около два пръста вода, над ориза в тенджерата). Вари се първо на умерен котлон и след като заври водата, котлонът се намалява на слаб.
Ваенето продължава, докато оризът поеме водата и омекне.
Добавят се малко сол и зехтин. Разбърква се внимателно с дървена шпатула при необходимост. Накрая се добавя маслото с нежно разбъркване на готовия пухкав ориз.
Ако остане ориз след готвенето и консумацията, се съхранява в херметически затворен контейнер в хладилник до 5 дни.
Коментари