Gotvach.bg»Съвети»Как се прави пухкав ориз?

Как се прави пухкав ориз?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Как се прави пухкав ориз?
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
17.16 лв.

Не се изисква задължително специален уред за ориз, за да се получи пухкав при готвене! Това може да стане и на котлон.

За приготвянето на пухкав ориз ще са необходими:

Ориз – За да стане пухкав оризът, е подходящ всеки ориз с дълги зърна, като Жасмин, Басмати и др.;

Вода – Съотношението вода към ориз е важно при готвенето;

Зехтин и масло – Придават страхотен вкус и текстура на ориза. Това е по избор, но силно препоръчително;

Сол – Задължителна е при готвене на ароматен ориз;

Препоръчително е да се използва незалепваща тенджера за готвене на ориз. Тъй като оризът разширява 3 пъти първоначалния си размер, е добре да е по-голяма.

Оризът се измива добре, докато водата стане от бяла на прозрачна!

Ако се ползват мерителни чаши, съотношението е близо до 1:3 ориз към вода. (или около два пръста вода, над ориза в тенджерата). Вари се първо на умерен котлон и след като заври водата, котлонът се намалява на слаб.

Ваенето продължава, докато оризът поеме водата и омекне.

Добавят се малко сол и зехтин. Разбърква се внимателно с дървена шпатула при необходимост. Накрая се добавя маслото с нежно разбъркване на готовия пухкав ориз.

Ако остане ориз след готвенето и консумацията, се съхранява в херметически затворен контейнер в хладилник до 5 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен