Gotvach.bg»Съвети»Как се прави пухкав ориз?

Как се прави пухкав ориз?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Как се прави пухкав ориз?

Не се изисква задължително специален уред за ориз, за да се получи пухкав при готвене! Това може да стане и на котлон.

За приготвянето на пухкав ориз ще са необходими:

Ориз – За да стане пухкав оризът, е подходящ всеки ориз с дълги зърна, като Жасмин, Басмати и др.;

Вода – Съотношението вода към ориз е важно при готвенето;

Зехтин и масло – Придават страхотен вкус и текстура на ориза. Това е по избор, но силно препоръчително;

Сол – Задължителна е при готвене на ароматен ориз;

Препоръчително е да се използва незалепваща тенджера за готвене на ориз. Тъй като оризът разширява 3 пъти първоначалния си размер, е добре да е по-голяма.

Оризът се измива добре, докато водата стане от бяла на прозрачна!

Ако се ползват мерителни чаши, съотношението е близо до 1:3 ориз към вода. (или около два пръста вода, над ориза в тенджерата). Вари се първо на умерен котлон и след като заври водата, котлонът се намалява на слаб.

Ваенето продължава, докато оризът поеме водата и омекне.

Добавят се малко сол и зехтин. Разбърква се внимателно с дървена шпатула при необходимост. Накрая се добавя маслото с нежно разбъркване на готовия пухкав ориз.

Ако остане ориз след готвенето и консумацията, се съхранява в херметически затворен контейнер в хладилник до 5 дни.

Вижте също как правилно се вари ориз и раберете кой ориз е най-полезен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен