Салтимбока е традиционно италианско ястие, което се приготвя супербързо и е много икономично. Характерно е за региона около Рим и Южна Швейцария.
Буквално преведено означава „да скоча в устата ви“, което вероятно е във връзка с вкуса, който удря небцето при първата хапка или заради скоростта, с която се приготвя.
Най- често се приготвя от тънки телешки котлети, увити или гарнирани със слайсове прошуто, и лист градински чай, забоден отгоре с клечка за зъби.
Телешкото се запържва тиган, което прави обвивката от прошутото златиста, а месото вътре е толкова тънко, че буквално готвенето отнема 2 -3 минути.
Салтимбока се залива се със сос от бяло вино, приготвен в същият тиган, което става също за минута-две.
Салтимбоката традиционно се приготвя с телешко месо, но доста сполучливо се получава и с пилешко, свинско или говеждо месо.
Пилешкото и свинското са вариант за много хора, защото е по-лесно и по-евтино.
Ако не сте опитвали Салтимбока, непременно си го пригответе и насладете на изискания му вкус в компанията на чаша качествено вино.
Коментари