Gotvach.bg»Съвети»Кога се берат лозовите листа за сарми?

Кога се берат лозовите листа за сарми?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Кога се берат лозовите листа за сарми?
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
Качество без компромис:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.

Лозовите сарми са едно типично зимно ястие, което традиционно се приготвят за празничната трапеза по Коледа и Нова Година.

Но и без да има повод може да се направи празник у дома с един гювеч, пълен с вкусни лозови сарми.

Богати на витамини и минерали, често лозовите листа се консервират и затварят в буркани, докато суровите или пресните листа е най-добре да се консумират след задушаване или бланширане.

Лозовите листа намират приложение както в кулинарията, така и в лечението на редица заболявания. Несъмнено се получават вкусни сармички от продукта.

Последният месец, в който се берат лозовите листа за сарми, започва да тече от средата на юни.

След това те растат по-бавно, остаряват, имат стари и твърди жилки, наранявания на повърхността, а и ще са пръскани с химични препарати.

Берат се само листата по върховете, те са сочни и зелени. Листата се изчистват от дръжките, за да са еластични при навиване.

Ако се берат за цяр, може да се направи това и след средата на юли.

Тези листа се пият и на чай. За да се приготви чай, е нужно листата да са предварително изсушени. Вземат се две супени лъжици от тях и се заливат с гореща вода.

Оставят се за няколко минути, да се запарят, и след това се прецежда чаят. Пие се веднъж на ден, особено през зимните месеци - подсилва имунитета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен