Gotvach.bg»Съвети»Кога се берат лозовите листа за сарми?

Кога се берат лозовите листа за сарми?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Кога се берат лозовите листа за сарми?

Лозовите сарми са едно типично зимно ястие, което традиционно се приготвят за празничната трапеза по Коледа и Нова Година.

Но и без да има повод може да се направи празник у дома с един гювеч, пълен с вкусни лозови сарми.

Богати на витамини и минерали, често лозовите листа се консервират и затварят в буркани, докато суровите или пресните листа е най-добре да се консумират след задушаване или бланширане.

Лозовите листа намират приложение както в кулинарията, така и в лечението на редица заболявания. Несъмнено се получават вкусни сармички от продукта.

Последният месец, в който се берат лозовите листа за сарми, започва да тече от средата на юни.

След това те растат по-бавно, остаряват, имат стари и твърди жилки, наранявания на повърхността, а и ще са пръскани с химични препарати.

Берат се само листата по върховете, те са сочни и зелени. Листата се изчистват от дръжките, за да са еластични при навиване.

Ако се берат за цяр, може да се направи това и след средата на юли.

Тези листа се пият и на чай. За да се приготви чай, е нужно листата да са предварително изсушени. Вземат се две супени лъжици от тях и се заливат с гореща вода.

Оставят се за няколко минути, да се запарят, и след това се прецежда чаят. Пие се веднъж на ден, особено през зимните месеци - подсилва имунитета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен