Лозовите сарми са едно типично зимно ястие, което традиционно се приготвят за празничната трапеза по Коледа и Нова Година.
Но и без да има повод може да се направи празник у дома с един гювеч, пълен с вкусни лозови сарми.
Богати на витамини и минерали, често лозовите листа се консервират и затварят в буркани, докато суровите или пресните листа е най-добре да се консумират след задушаване или бланширане.
Лозовите листа намират приложение както в кулинарията, така и в лечението на редица заболявания. Несъмнено се получават вкусни сармички от продукта.
Последният месец, в който се берат лозовите листа за сарми, започва да тече от средата на юни.
След това те растат по-бавно, остаряват, имат стари и твърди жилки, наранявания на повърхността, а и ще са пръскани с химични препарати.
Берат се само листата по върховете, те са сочни и зелени. Листата се изчистват от дръжките, за да са еластични при навиване.
Ако се берат за цяр, може да се направи това и след средата на юли.
Тези листа се пият и на чай. За да се приготви чай, е нужно листата да са предварително изсушени. Вземат се две супени лъжици от тях и се заливат с гореща вода.
Оставят се за няколко минути, да се запарят, и след това се прецежда чаят. Пие се веднъж на ден, особено през зимните месеци - подсилва имунитета.
Коментари