Gotvach.bg»Съвети»Как се обработват лозовите листа за сарми?

Как се обработват лозовите листа за сарми?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Как се обработват лозовите листа за сарми?
Снимка: Ники

Лозовите листа са листата на гроздето, което често е любим плод, използван за директна консумация и за производство на вино.

Най-добрият период за събиране на лозовите листа е, когато се появят за първи път през май-юни, докато са свежи, нежни и все още не са напръскани с пестицид.

Преди съхранение листата се измиват старателно и когато водата се оттече, се увиват в прозрачно фолио и се написват датата, броят им, за да се знае колко листа има. След това се съхраняват във фризер.

По този начин може да се запазят повече от година. Когато трябва да се използват за направата на вкусни лозови сарми, не е нужно да се размразяват, а директно може да се поставят в тенджера с вода, в която да врат за около пет минути, за да станат меки и за да се размразят.

Когато се варят обаче, те губят своя ярък и зелен цвят.

Друг метод за съхранение на лозови листа е в стъклени буркани в саламура (със сол и вода). Листата се слагат едно върху друго по 3-4 листа и се свиват примерно като сарма.

Подреждат се плътно в чист буркан, като се внимава да не се накъсат. Когато се напълни бурканът плътно, се добавя сол и вода, колкото да покрие листата. Затварят се бурканите с капачките и се стерилизират, докато заври водата, след което се махат от огъня и се обръщат с капачките надолу.

Бурканите с лозови листа се съхраняват на тъмно и хладно (килер или маза). Когато дойде моментът да се ползват лозовите листа за сарми, се изваждат от буркана и се попарват с вряща вода за да омекнат. След престой от 2-3 минути в горещата вода се измиват със студена вода и се ползват по предназначение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен