Повечето готварски рецепти, включват кайма, а замразяването ѝ във фризер е гъвкав метод, който включва предварително измерени, готови за рецепта порции смляно месо. Месото предварително се разделя на порции от половин килограм или един килограм.
Един от най-удобните инструменти при замразяване на кайма е точилката.
Претеглят се порции смляно месо и след това се преместват в торбичка за фризер с цип. Торбите с размер литър са идеални да поберат половин килограм месо, докато разфасовките с размер три литра са чудесни за порции от един килограм.
Преди да се запечата торбата, се използва точилката, за да се изравни внимателно месото до дебелина 1-2 сантиметра. Вади се излишният въздух и се запечатва торбата. Въздухът е враг на замразената кайма и месо. Прехвърля се във фризер. Написва се дата върху торбичката.
Плюс при замразяването на по-тънко парче кайма е, че се размразява много по-бързо от по-дебелото парче.
Може да се размрази кайма по произволен брой начини. Торбичка с плоско замразено смляно месо ще се размрази в хладилника за по-малко от два часа или в микровълновата за по-малко от пет минути.
Установено е, че най-добрият метод за размразяване на кайма е, да се остави да се размрази в продължение на няколко часа в хладилника.
Замразява се кайма в рамките на 2 дни след покупката. Съхранява се във фризер до 4 месеца. Не се замразява повторно кайма, размразена с помощта на микровълнова фурна или студена вода.
А да имате кайма под ръка винаги е добре, защото може да си направите вкусотии като руло Стефани с кайма, пълнени чушки с кайма или тези вкусни спагети с кайма.
Коментари