Царевицата е една от най-разпространените зърнени култури. Нейна родина е Америка. В продължение на стотици години тя е била основна храна за ацтеки, маи, инки и северно-американските племена.
Всъщност съвременната сладка царевица, известна още като млечна царевица, която похапваме с такова удоволствие, е именно разновидност на индианската царевица.
Нутриционистите са категорични, че царевицата е добър източник на витамин B1, витамин B5, витамин C, фолат, както и на много диетични фибри. Освен това редовната консумация на царевица предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Но преди да се нахвърлим върху вкусната варена царевица или царевица с масло, е добре да проверим колко калории има в царевицата.
В 100 г жълта, варена царевица се съдържат едва 96 калории, а в суровата царевица техният брой е 86. В консервираната царевица има 71 калории в 100 г продукт.
Въпреки че не е сред най-нискокалоричните продукти, царевицата е изключително вкусна, питателна и лесна за приготвяне, което обуславя и широката ѝ кулинарна употреба.
Царевицата отлично се съчетава с различни видове меса, в което може да се уверите, ако опитате Пилешко с царевица или Свинско с грах и царевица. Тя е чест гост в различни салати - като Салата от риба тон и царевица или Салата с рулца от раци, риба тон и майонеза. Може да си приготвите дори Ракия от царевица.
Коментари