Първо, трябва да измиете добре пъпеша, защото той расте на земята и може да има вредни микроорганизми като салмонела.
Поставете пъпеша под течаща вода и старателно изтъркайте повърхността с четка за зеленчуци.
За да нарежете пъпеша на резени
- разрежете пъпеша наполовина с остър нож, вземете лъжица и извадете семките;
- обърнете половинките пъпеш и ги разполовете. Внимателно ги разполовете отново по дължина, така че да имате осем тънки резена пъпеш;
- нарежете всеки резен на ситно, без да режете кората докрай и сервирайте пъпеша с кората.
За да нарежете пъпеша на кубчета
- поставете пъпеша настрани върху дъска за рязане и отрежете около 1-2 см от двата края на пъпеша;
- изправете пъпеша на плоския край и внимателно премахнете кората;
- разрежете пъпеша на две, вземете лъжица и извадете семките;
- обърнете половинките пъпеш и ги нарежете на ивици с дебелина 2-3 см, след това нарежете ивиците на кубчета.
Нарязаният на кубчета пъпеш може да се яде с вилица.
Прехвърлете останалите парчета пъпеш в плътно затворен съд и ги съхранявайте в хладилника до три дена. Ако искате да запазите пъпеша по-дълго, го сложете във фризера – там може да издържи цяла година.
Вижте още калоричен ли е пъпешът, както и как е най-лесно да обелите пъпеш.
Коментари