Печените ядки са любимо мезе за мнозина от нас. Те чудесно допълват чашата с уиски или малкия коняк, които сме си налели късно вечер след напрегнат ден в службата. Въпреки че печени ядки може да купите буквално отвсякъде, нищо не може да се сравни с аромата на току що изпечени фъстъци, орехи или кашу.
Печенето на ядки не е кой знае какво предизвикателство, при почти всички ядки технологията е една и съща. Първо ядките се почистват добре, после леко се навлажняват. След това по желание към тях могат да се прибавят сол и/или брашно, разбъркват се добре и се слагат във фурната.
Фурната трябва да бъде предварително загрята на около 150 градуса (при печене с вентилатор) или на 180 градуса при обикновено печене на горен и долен реотан.
Препоръчително е ядките да бъдат разпределени равномерно, на един ред, за да могат да се изпекат едновременно, да няма прегорели или недопечени ядки.
Трябва да ви признаем, че ядки се пекат бързо и лесно в микровълновата фурна. Времето за печене на ядки в микровълновата фурна е доста кратко. Около 400 г ядки са готови само за 3-4 минути, като на всяка минута от печенето трябва да се разбъркват, за да не изгорят.
Коментари