Gotvach.bg»Съвети»По-вредно ли е да използваме фруктоза вместо рафинирана захар

По-вредно ли е да използваме фруктоза вместо рафинирана захар

JuliyaJuliya
Гуру
1756
По-вредно ли е да използваме фруктоза вместо рафинирана захар
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.

Фруктозата е природен монозахарид, който се намира в плодове, мед и някои зеленчуци и се използва като подсладител в много преработени храни и напитки.

Използването на фруктоза вместо рафинирана захар има някои предимства, но и потенциални рискове.

Фруктозата е по-сладка от захарта, така че може да се използва по-малко количество.

Фруктозата има по-нисък гликемичен индекс, което означава, че тя не повишава толкова бързо нивата на кръвната захар и инсулина.

Фруктозата се метаболизира почти изцяло в черния дроб. Постоянното прекомерно потребление на фруктоза може да доведе до натрупване на мазнини в черния дроб, което може да предизвика възпаление и увреждане на чернодробните клетки.

Прекомерната консумация на фруктоза (особено в течна форма, като подсладители в напитки) може да доведе до увеличаване на теглото и повишен риск от диабет тип 2, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Използването на фруктоза в умерени количества не е толкова вредно, колкото обикновената рафинирана захар, но прекомерната ѝ употреба може да има сериозни последици върху здравето.

Вижте още защо фруктозата е новата бяла смърт, както и дали пълнеем от фруктоза плодовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен