Фруктозата е природен монозахарид, който се намира в плодове, мед и някои зеленчуци и се използва като подсладител в много преработени храни и напитки.
Използването на фруктоза вместо рафинирана захар има някои предимства, но и потенциални рискове.
Фруктозата е по-сладка от захарта, така че може да се използва по-малко количество.
Фруктозата има по-нисък гликемичен индекс, което означава, че тя не повишава толкова бързо нивата на кръвната захар и инсулина.
Фруктозата се метаболизира почти изцяло в черния дроб. Постоянното прекомерно потребление на фруктоза може да доведе до натрупване на мазнини в черния дроб, което може да предизвика възпаление и увреждане на чернодробните клетки.
Прекомерната консумация на фруктоза (особено в течна форма, като подсладители в напитки) може да доведе до увеличаване на теглото и повишен риск от диабет тип 2, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.
Използването на фруктоза в умерени количества не е толкова вредно, колкото обикновената рафинирана захар, но прекомерната ѝ употреба може да има сериозни последици върху здравето.
Вижте още защо фруктозата е новата бяла смърт, както и дали пълнеем от фруктоза плодовете.
Коментари