Gotvach.bg»Съвети»Повишава ли тръстиковата захар кръвната захар

Повишава ли тръстиковата захар кръвната захар

Повишава ли тръстиковата захар кръвната захар
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

Тръстиковата захар е често използван натурален подсладител, но дали тя влияе върху кръвната захар по различен начин от обикновената бяла захар? В тази статия ще разгледаме състава ѝ, ефекта ѝ върху организма и дали е по-здравословна алтернатива.

Тръстиковата захар се извлича от сока на захарната тръстика и може да бъде рафинирана или нерафинирана. Най-често срещаните ѝ форми са:

- Рафинирана тръстикова захар – не се различава от обикновената бяла захар по химичен състав;

- Нерафинирана тръстикова захар (турбинадо, демерара, мусковадо) – съдържа повече минерали и малко меласа, което ѝ придава специфичен вкус и цвят.

Как влияе тръстиковата захар на кръвната захар

Тръстиковата захар, подобно на обикновената захар, е почти изцяло съставена от захароза – комбинация от глюкоза и фруктоза. След консумация тя бързо се разгражда в организма, което води до рязко повишаване на кръвната захар.

Гликемичният индекс (ГИ) на тръстиковата захар е приблизително 65, което я поставя в групата на храните със среден към висок ГИ. Това означава, че тя предизвиква сравнително бързо покачване на кръвната захар, особено ако се консумира в големи количества.

По-здравословна ли е от бялата захар

Въпреки че нерафинираната тръстикова захар съдържа малко минерали (като калий, магнезий и желязо), тези количества са минимални и нямат значителен хранителен принос. Основната ѝ роля остава тази на подсладител, който влияе на кръвната захар по същия начин като другите форми на захар.

Как да намалим влиянието върху кръвната захар

Ако искате да консумирате тръстикова захар, но да избегнете резките колебания в кръвната захар, ето няколко съвета:

- Комбинирайте я с фибри, протеини и мазнини – това забавя усвояването на захарта;

- Ограничете количеството – колкото по-малко, толкова по-добре за кръвната захар;

- Изберете естествени алтернативи с по-нисък ГИ – като стевия, еритритол или кокосова захар.

Тръстиковата захар повишава кръвната захар по същия начин, както обикновената захар. Ако търсите по-здравословен вариант, по-важно е да намалите общия прием на добавени захари, отколкото да се фокусирате върху конкретния им източник.

Вижте още как се сваля кръвна захар без лекарства, както и кои са зравословните рискове от захарта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен