Gotvach.bg»Съвети»Колко време трябва да отлежава ракията?

Колко време трябва да отлежава ракията?

Колко време трябва да отлежава ракията?

Ракията е специално питие в традицията на българите. От ранни времена тя се ползва като напитка, като лекарство, като дезинфектант и дори в окултните практики. За нея и днес се носят легенди.

Времето за отлежаване на ракията зависи от няколко фактора. Това са фактори като вида на ракията, съда, в който се съхранява, и желания краен вкус.

Минимално време за отлежаване на ракията

Прясно изварената ракия трябва да "почине" поне месец-два след дестилацията, за да се стабилизира вкусът и да се избегне твърде силния спиртен аромат на напитката.

Оптимално отлежаване на алнохола

В стъклени бутилки или дамаджани – поне 6 месеца до 1 година за изглаждане на вкуса.

В дъбови бъчви – минимум 1-3 години, като след този период придобива златист цвят и мек вкус. По-дългото отлежаване (5+ години) я прави още по-ароматна и балансирана.

Ако държите на това да ползвате качествена ракия с мек вкус, бъчвата е най-добрият избор, но и в стъклени съдове с добра аерация може да се получи отличен резултат.

Вижте още колко захар да слагате на ракия, както и как се оправя лоша миризма на ракия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен