Ракията е специално питие в традицията на българите. От ранни времена тя се ползва като напитка, като лекарство, като дезинфектант и дори в окултните практики. За нея и днес се носят легенди.
Времето за отлежаване на ракията зависи от няколко фактора. Това са фактори като вида на ракията, съда, в който се съхранява, и желания краен вкус.
Минимално време за отлежаване на ракията
Прясно изварената ракия трябва да "почине" поне месец-два след дестилацията, за да се стабилизира вкусът и да се избегне твърде силния спиртен аромат на напитката.
Оптимално отлежаване на алнохола
В стъклени бутилки или дамаджани – поне 6 месеца до 1 година за изглаждане на вкуса.
В дъбови бъчви – минимум 1-3 години, като след този период придобива златист цвят и мек вкус. По-дългото отлежаване (5+ години) я прави още по-ароматна и балансирана.
Ако държите на това да ползвате качествена ракия с мек вкус, бъчвата е най-добрият избор, но и в стъклени съдове с добра аерация може да се получи отличен резултат.
Вижте още колко захар да слагате на ракия, както и как се оправя лоша миризма на ракия.
Коментари