Агнешкото месо широко се използва в арабската и средиземноморската кухня, но в нашата страна сякаш леко се пренебрегва и единственото, което обичаме да хапваме е Печено агънце за Гергьводен.
Това пренебрегване до голяма степен се дължи на факта, че то е по-трудно за готвене, а миризмата му е изпитание за по-чувствителните хора. Ако тази миризма се премахне обаче, се получава едно много вкусно месо, което е много по-здравословно от свинското и телешкото месо.
Опитните домакини са намерили много просто решение за премахване на миризмата. Месото се накисва в прясно мляко и се оставя да престои една нощ в хладилник. На следващия ден млякото се изхвърля, а месото се готви според избраната рецепта.
Друга много интересна е рецепта е, като се направи чай от лайкучка, с който се залива месото. Престоява 1-2 часа, след това се подсушава и приготвя. Лайкучката има свойството да обезмирисява.
Последното ни предложение за обезмирисяване на агнешкото е, като го го мариновате в остри или киселинни съединения, които добре се борят с миризмите. Такива са соевият сос, оцетът, киселото мляко и доматеният сок. Не избирайте обаче твърде кисели маринати не го мариновайте за повече от половин час, защото в противен случай месото ще стане жилаво.
Вижте и някои вкусни рецепти с агнешко: яхния с агнешко месо и агнешко с ориз.
Коментари